Autor zdjęcia/źródło:
Przepis na gofry bez mleka @ freepik.com/valeria_aksakova
Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Gofry nie muszą być jedynie wakacyjnym przysmakiem. Możesz się nimi cieszyć na co dzień i to w różnych wersjach. Wypróbuj przepis na gofry bez mleka, glutenu lub fit i sprawdź, który najbardziej smakuje Tobie i Twojej rodzinie.
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie przepis na gofry, które zawsze wychodzą pyszne, puszyste i chrupiące.
Przepis na gofry – jak je zrobić, żeby były puszyste i chrupiące?
Sekretem jest nie tylko odpowiednie ciasto, w którym liczą się proporcje składników, ale też dobrze rozgrzana gofrownica. Dlatego włącz ją tuż przed przygotowywaniem ciasta, żeby się odpowiednio nagrzała i żebyś gotowe ciasto od razu mogła na niej smażyć. Przed wlaniem ciasta posmaruj ją lekko olejem, uważaj też żeby nie nalać za dużo ciasta, bo będzie się nieestetycznie rozlewało.
Pilnuj, aby gofry były upieczone na złoto, a po upieczeniu od razu wyjmuj je do ostygnięcia na kratkę. W ten sposób nie zrobią się gumiaste, ale będą puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Gofry świetnie smakują same, ale można je również podawać z różnego rodzaju dodatkami. Gofry na słodko najlepsze są w towarzystwie m. in. bitej śmietany, owoców, dżemów, miodu, syropu klonowego, sosów smakowych. Natomiast gofry wytrawne podaje się z warzywami, szynką, serami, oliwkami, orzechami lub sałatką.
Przepis na gofry bez mleka
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania (8g) cukru wanilinowego
- szczypta soli
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do ciasta dodaj białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przepis na gofry z cynamonem
Składniki:
- 150 g mąki150 g margaryny
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka rumu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Opcjonalnie możesz oddzielić białka od żółtek i białka ubić na sztywną pianę.
- Resztę składników wymieszać i dopiero na koniec delikatnie wmieszać do masy ubitą pianę z białek.
Przepis na gofry bez mleka i glutenu
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 350 ml wody
- 9 g proszku do pieczenia
- 200 g mąki gryczanej/100 g mąki ryżowej/100 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W misce zmiksuj jajka z cukrem.
- Dodaj olej, wodę, proszek do pieczenia, mąkę i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Przepis na gofry fit
Składniki:
- ok. 70-80 g płatków owsianych
- 3 jajka
- 10 g cukru trzcinowego/ksylitolu/stewii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka krowiego/roślinnego
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij blenderem.
- Do owsianej mąki dodaj żółtka jaj, słodzik i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę.
Przepis na gofry wytrawne
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, pieprz, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko, olej i żółtka i zmiksuj na gładką masę.
- W osobnej misce ubij białka. Pianę z białek dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
CZYTAJ TEŻ: